Omgaan met stress op de meldkamer

Op de meldkamer krijgen centralisten te maken met heftige meldingen. Vaak wordt gezegd dat de centralist - zij het op afstand - als eerste ter plaatse is. Door een gevoel van machteloosheid kan het ene incident er zwaarder inhakken dan het andere.

 

Voorbeelden van heftige meldingen zijn: een kinderreanimatie, een verhanging, een springer voor de trein, verdrinking van een dierbare op volle zee, chaotische meldingen waar de centralist geen vat op krijgt of collega's in nood ("Assistentie collega!", al dan niet met verkeerde afloop).

 

Het doel van deze training

We leren centralisten om te gaan met deze situaties, de werkstress te begrijpen en burn-out te voorkomen. Deelnemers leren hun valkuilen kennen: waarom leiden bepaalde gebeurtenissen tot stress en hoe is dat te vermijden?

 

Inhoud

Wie gebukt gaat onder stress heeft vaak een copingstijl ontwikkeld die niet productief is. Tijdens de training ontdekken de deelnemers welke stijl dat is en leren ze hoe ze op een efficiënte manier met zulke heftige meldingen om kunnen gaan.

 

Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende inzichten en tools. Verder bevat de training oefeningen in energiemanagement, doelen stellen en collegiale ondersteuning. De deelnemers gaan naar huis met een persoonlijk actieplan. Aspecten van mentale kracht en vitaliteit kunnen hier onderdeel van uitmaken. Zie Meldkamerhuis voor verdere uitleg.

 

Er kan ook gekeken worden of de organisatie een planmatige aanpak kan ontwikkelen in het omgaan met traumatische gebeurtenissen op het werk. Dat kan een onderdeel zijn van het advies.

 

Duur van de training en studiebelasting

Standaard duurt deze training 1 dag met een terugkomdag, in samenspraak kan dit meer of minder zijn, mochten er andere thema's aan gekoppeld worden. Daarnaast wordt van de centralist 2 tot 4 uur zelfstudie verwacht.

 

Doelgroep, aanvangsniveau en vrijstellingsbeleid

Deze training is geschikt voor alle medewerkers van een meldkamer of een centrale

Voor deze opleiding is een vrijstelling van toepassing indien de centralist eerder een opleiding of een training heeft ontvangen met het thema Stress of mentale weerbaarheid.

Locaties

Meer weten over deze training?

Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.
Contact
  • Wij weten hoe een meldkamer werkt
  • We kennen je ketenpartners en verbinden graag
  • We geven oplossingen op vloerniveau